Nastavenie a presmerovanie SSL certifikátu.

Nastavenie platených SSL certifikátov cez Webglobe Admin

Nutnou podmienkou k prevádzke webstránky na adrese začínajúcej https:// je SSL certifikát. Jeho kúpa a inštalácia je vo Webglobe systéme jednoduchá a automatizovaná.

Pri fungujúcom webe odporúčame objednávku vytvoriť cez Admin Panel v časti SSL certifikát – Nový SSL certifikát. Po zaevidovaní úhrady dostanete potvrdzujúci mail na adresu, ktorú ste si zvolili v objednávke. Ide o adresy ako admin@domena.sk, administrator@domena.sk, webmaster@domena.sk a hostmaster@domena.sk. (nie je možné SSL certifikát potvrdiť na inej e‑mailovej adrese).

Po jeho potvrdení sa SSL certifikát vygeneruje a automaticky nasadí na Vašu doménu. Ak potrebujete stránku presmerovať na https, pokračujte v čítaní tohto článku.

Nastavenie bezplatného SSL certifikátu Lets Encrypt cez Webglobe Admin

Ak máte záujem o bezplatný SSL certifikát, môžete si ho aktivovať cez Admin panel v časti Doména, sekcia SSL certifikát. Stačí zvoliť Lets Encrypt certifikát. Ak by ste ho chceli aktivovať hromadne aj pre všetky subdomény naraz, kliknite na Lets Encrypt Wildcard.

Pre aktiváciu bezplatných SSL certifikátov je potrebné myslieť na podmienky, ktoré určuje certifikačná autorita.

Klasický Lets Encrypt je možné u nás nastaviť na doméne, ktorá má DNS A záznamy nasmerované na náš server. Certifikát zahŕňajúci aj subdomény Lets Encrypt Wildcard je možné aktivovať iba, ak doména využíva naše DNS NS servery.

Typy DNS záznamov

Zmena URL a presmerovanie na https

Ak používate CMS, budete musieť zmeniť URL adresu z http na https ručne. Vo WordPresse potrebujete v nastaveniach zmeniť v dvoch poliach adresu stránky na https://www.vasadomena.sk, prípadne https://vasadomena.sk, ak ste nepoužívali pred domenou www.

Na presmerovanie všetkých URL adries z Vašej stránky na zabezpečený protokol https je potrebné presmerovať pôvodné url adresy na nové. Využiť na to môžete RewriteRule v súbore .htaccess, ku ktorému sa dostanete prihlásením do FTP.

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP: X-Forwarded-Proto} =http
RewriteRule ^ https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [L,R=301]

Tento príkaz má za úlohu presmerovať všetky http dotazy na https. Okrem presmerovania používateľa dá signál vyhľadávačom o zmene URL a zabezpečí načítanie všetkých zdrojov (obrázky, css a js) zo zabezpečených URL adries.

Ak Vám slová FTP a.htaccess nič nehovoria, môžete si všetko uľahčiť cez Webglobe Admin v sekcii Domény – SSL certifikát. Ak už máte na svojej doméne alebo subdoméne aktívny SSL certifikát (nie skôr), stačí Vám pod ním zaškrtnúť Vynútiť presmerovanie https a kliknúť na tlačítko uložiť.

Posledná aktualizácia:
Stiahnuť ako PDF Tisk