• Blog
  • Domény
  • Kde je najlepšie kúpiť doménu? A je cena vždy najdôležitejším faktorom?

Jan Dvořák

Publikované 30. augusta 2022

Kde je najlepšie kúpiť doménu? A je cena vždy najdôležitejším faktorom?

Domény

5 min

Jan Dvořák

Publikované 30. augusta 2022

Prasiatko na peniaze a doménové koncovky

Kúzelné triky s cenou alebo koľko vás bude skutočne stáť registrácia domény?

Zo strany poskytovateľov je to celkom priehľadný spôsob získavania nových zákazníkov. Väčšina poskytovateľov zvyčajne ponúka špeciálnu „úvodnú cenu“ na prvý rok. Registrácia domény vás tak môže vyjsť až o 90 % lacnejšie, čo je rozhodne pozitívna správa.

Len myslite na to, že predĺženie domény už také lacné nebude… Nenechajte sa ohromiť sumou 2 € za doménu. Vždy si pozorne prečítajte, koľko vás bude stáť na ďalší rok (pretože to pokojne môže byť až 500 €.)

Viete vôbec, ako kúpiť doménu na internete? Ak nie, začnite najskôr týmto článkom.

Riešite, kde kúpiť doménu .SK? Pozor na super lacné ponuky

O tom, koľko stojí doména .SK, rozhoduje centrálny register domén SK-NIC. Všetci internetoví predajcovia si od neho prenajímajú domény za rovnakú cenu: 10 € (bez DPH) ročne. Potom ich s rôznymi prirážkami ďalej predávajú koncovým používateľom.

Cena SK domény se tak štandardne pohybuje medzi 10–20 eur (bez DPH). Aj tu však pri registrácii narazíte na zavádzajúce ceny.

Niektorí predajcovia dokonca ponúkajú doménu na prvý rok pod cenu. Väčšina zákazníkov si ju, samozrejme, obnoví, takže sa im investícia v budúcnosti vráti. Ak si však niekto dlhodobo prenajíma domény .SK za 10 € alebo menej, niečo nie je v poriadku.

Žiadny rozumný (a úspešný) podnikateľ nebude dotovať váš tovar. Buď vám berie peniaze z vrecka iným spôsobom, alebo poskytuje nekvalitné služby za nízke ceny.

Prečo .SK domény nepredává sám SK-NIC? Je ako úradník, ktorý vydáva plechové tabuľky s adresami domov. Adresa si však vyžaduje trochu viac: potrebujete vchod, zvončeky a hlavne chodník pred domom. Poskytovatelia domén sa starajú o registráciu, správu a celú infraštruktúru. A práve za to im platíte.

Podľa čoho sa teda rozhodnúť, ak nie podľa ceny?

Výsledná cena domény by mala odrážať množstvo a kvalitu služieb, ktoré poskytovateľ k doméne ponúka.

Za čo je teda lepšie si priplatiť?

1. Zákaznícka podpora, ktorá naozaj pomôže

Možno to znie prekvapivo, ale aj s doménou budete musieť z času na čas riešiť problémy s podporou.

Najhoršie je, keď sa v takomto čase snažíte na stránke nájsť telefonický kontakt alebo aspoň e‑mail, no k dispozícii je len hlúpy a neosobný chatbot.

Pred kúpou domény si teda overte dostupnosť a hodnotenie zákazníckej podpory.

2. Zabezpečenie domény proti hackerom

Hoci by to tak dnes malo byť, nie je vždy ide o štandard. Šifrovanie DNNSEC chráni vašu doménu pred hackermi, ktorí sa na ňu snažia umiestniť falošnú webstránku (aby od vašich zákazníkov vylákali peniaze a prihlasovacie údaje).

U dobrého poskytovateľa je úplnou samozrejmosťou, že poskytuje DNNSEC zadarmo spolu s doménou.

Pozor, hoci je u nás zabezpečenie DNNSEC bezplatné, musíte ho po registrácii domény manuálne aktivovať.

3. Jednoduché predĺženie domény bez rizika

Zabúdať je ľudské. Ak však zabudnete zaplatiť za doménu, váš web prestane fungovať. Predstavte si, že máte e‑shop a toto sa vám stane tesne pred Vianocami, keď máte najväčšie predaje.

Každý poskytovateľ zvyčajne posiela pred vypršaním platnosti domény e-mail s oznámením a novou faktúrou. Takýto e‑mail však ľahko prehliadnete. Stačí, že si ho necháte otvorený s tým, že sa k platbe dostanete hneď po večeri. No potom sa v telke mihne nový diel Bez servítky, vám platba vyletí z hlavy a máte problém.

Preto by ste si mali overiť, či váš poskytovateľ domény ponúka aj jej automatické predĺženie.

My posielame oznámenie 14 dní pred uplynutím platnosti. Automatické obnovenie si môžete zabezpečiť hneď dvoma spôsobmi: buď si v účet dobijete kredit do zásoby, alebo si uložíte kartu a nastavíte opakované platby. Okrem toho si môžete objednať službu Doménová poistka, ktorá uzamkne doménu proti zmenám tak, aby ju nikto iný nemohol kúpiť alebo ukradnúť.

4. Niečo zadarmo navyše

Praktické darčeky od obchodníkov sú v poriadku, ak nejde o nejaký „marketingový trhák“ ako je prívesok na kľúče.

Získať k doméne napríklad taký WebEditor s vlastným hostingom môže byť záchranou pre tých, ktorí obsahu tejto vety celkom nerozumejú.

Inými slovami: ak si chcete vytvoriť vlastnú www stránku, ktorá bude vyzerať lepšie než výklad lacného butiku a nechcete pritom stráviť hodiny študovaním podmienok a návodov a zbytočne platiť za ďalšie služby a nástroje, zaregistrujte si u nás doménu.

Zadarmo k nej dostanete nástroj na tvorbu webstránok so 60 hotovými šablónami – stačí si vybrať jednu z nich, nahrať vlastné obrázky, napísať vlastné texty a váš web je na svete.

Koľko stojí doména? Cena závisí aj od toho, aké (a ako kvalitné) služby vám poskytovateľ poskytne.

Žiadajte v prvom rade kvalitný hosting

Cena domény naozaj nie je rozhodujúcim faktorom. Pri výbere poskytovateľa jej nevenujte príliš veľkú pozornosť. Tých zopár eur ročne navyše váš naozaj nezruinuje.

Pre úspech vášho webu je mimoriadne dôležitý spoľahlivý a kvalitný hosting, na ktorom budete mať uložené všetky svoje dáta. A ten budete riešiť hneď po zakúpení bezplatnej domény.

Doména a webhosting u rovnakého poskytovateľa sa oplatí. Obidve služby spravujete na jednom mieste, máte jeden kontakt na riešenie prípadných problémov a môžete tiež pri rôznych akciách na domény získať lepšiu cenu.

Webhosting webstránkam zabezpečujú servery, teda počítače. Tak ako všetky ostatné počítače, aj servery majú rôzne parametre: môžu byť staré a pomalé, ale aj moderné a výkonné.

Práve kvalitou a výkonom webhostingu sa jednotliví poskytovatelia lišia najviac.

Strážte si akcie na domény

Okrem vyššie uvedených uvádzacích cien sa určite oplatí využiť aj rôzne špeciálne akcie. Napríklad aj na našom webe pravidelne nájdete zľavy na .SK domény.

Rozhodujete sa, kde si zaregistrovať doménu? Najskôr je treba vymyslieť názov a zistiť, či je vaša vysnívaná doména vôbec k dispozícii. S výberom názvu vám poradí náš článok.

Jan Dvořák

Som hlavný copywriter a redaktor Webglobe blogu s viac ako 200 blogovými článkami, prípadovými štúdiami a e-bookmi na konte. Poradím vám predovšetkým s online marketingom, SEO a tvorbou webu na WordPresse.

Viac mojich článkov

Newsletter Prihlásili ste sa na odber noviniek

Novinky, akce, články a návody Váš e-mail bol úspešne pridaný.
Pole je povinné so správnym e-mail formátom