• Blog
  • Domény
  • Ako si kúpiť doménu na internete (všetko, čo potrebujete ako začiatočník vedieť)

Jan Dvořák

Publikované 27. septembra 2022

Ako si kúpiť doménu na internete (všetko, čo potrebujete ako začiatočník vedieť)

Domény

6 min

Jan Dvořák

Publikované 27. septembra 2022

Žena, ktorá si pozerá svoje domény vo Webglobe administrácii

Čo je doména? Doména je (zjednodušene povedané) jedinečná webová adresa, na ktorej sa bude nachádzať vaša webová stránka. Napríklad tá naša je www.webglobe.sk.

Ako si zaregistrovať doménu v 5 krokoch

Celý proces overenia a registrácie domény prebieha nasledovne:

  • vyberiete si názov domény
  • overíte si jej dostupnosť prostredníctvom centrálneho registra domén
  • zvolíte si registrátora (ideálne toho, u koho máte webhosting – viď ďalej)
  • zadáte všetky potrebné údaje (ide o vlastnú registráciu domény)
  • prenajmete si ju na 1, 2, 3, 5 či 10 rokov

Že to znie zložito? Nemajte obavy, všetko sa dá urobiť na jednom mieste a nezaberie vám to viac ako pár minút. Postupne si prejdeme jednotlivé body.

1. Máte už názov? Premyslite si ho naozaj dobre

Vymyslieť dobrý názov domény je pomerne náročné. Existujú pre to nejaké základné pravidlá? Áno – zhŕňame ich pre vás v tomto článku.

Dbajte na to, aby bol názov jednoduchý a ľahko vysloviteľný. A myslite na budúcnosť. Aké plány máte so svojou doménou, a teda aj so svojím podnikaním?2. Ako overiť dostupnosť domény na 1 kliknutie

Dostupnosť domény si môžete ľahko overiť prostredníctvom služby WHOIS (z anglického who is). Môžete to urobiť priamo prostredníctvom centrálneho registra domén SK. NIC alebo napríklad u nás – je to rýchlejšie.

Ak vaša vysnívaná doména nie je k dispozícii, nezúfajte. Možno ju chce majiteľ predať. Ako kúpiť obsadenú doménu zhŕňame v tomto článku.

3. Kde si zaregistrovať doménu (a ako veľmi na tom záleží)?

Skôr ako vám ukážeme to najdôležitejšie, teda ako, musíme odpovedať na rovnako dôležitú otázku – kde. Doménu si môžete zaregistrovať u tzv. registrátora. Ide o spoločnosť, ktorá sa zaoberá prenájmom a správou domén.

Nepredstavujte si však, že každý registrátor vlastní konkrétny zoznam domén, ktoré sú dostupné len u neho. Vybranú doménu môžete získať od ktoréhokoľvek z nich.

U každého ale dostanete inú cenu, ako aj trochu iné služby.

Napríklad prenájom domény SK vás môže stáť 6–10 eur bez DPH za prvý rok (cena za ďalšie roky je zvyčajne vyššia).

zozname registrátorov si môžete spraviť základný obraz o tom, ktorý poskytovateľ je bezpečný. Webglobe dlhodobo patrí do top 5.

Najlacnejšie domény však nie vždy znamenajú výhru. Na čo by ste si mali dať pozor?

  • Zákaznícka podpora (Čo ak spadne server? Je na stránke kontaktný telefón alebo len neosobný chatbot?)
  • Zabezpečenie domény (automatická DNSSEC ochrana je základ)
  • Administrácia (Je správa nastavenia domény prehľadná a intuitívna?)
  • Ďalšie bezplatné nástroje (napr. webeditor, v ktorom si môžete svoje www stránky vytvoriť)

Kde registrovať doménu

Rozhodujete sa, u koho si zaregistrovať doménu? Dôležitá je aj prehľadná administrácia. Bohužiaľ, prístup k nej získate až po jej zakúpení. Preto sme vám tú našu aspoň odfotili.

4. Teraz to najdôležitejšie: samotná registrácia domény

Nakoniec sa dostávame k hlavnému bodu. Teraz prichádza na rad registrácia domény. Jednotlivé kroky sa môžu u jednotlivých registrátorov mierne líšiť. Ale to, čo musíte vždy zadať, sú:

  1. fakturačné údaje
  2. telefónne číslo
  3. e-mail

Cez e‑mail budete mať k doméne prístup. Preto si dobre premyslite, ktorý zadáte.

Ak vám doménu kupuje niekto iný, uistite sa, že pri registrácii uvedie aj vaše kontaktné údaje. V opačnom prípade sa môže stať, že ako vlastník domény bude uvedený napríklad váš počítačový technik.

Právne problémy, ktoré môžu pri registrácii domény nastať, dobre zhŕňa tento článok.

Ak sa vás registrátor opýta na požadované NSSETDNSSEC, neľakajte sa. Stačí, ak si ponecháte predvolené nastavenia. Môžete ich kedykoľvek zmeniť

Pozor: Registrácia domény neznamená, že je navždy vaša

Asi by sme mali uviesť na pravú mieru jednu dôležitú vec: Celý čas sme opisovali, ako si kúpiť vlastnú doménu – ale v skutočnosti nejde o nákup. Doménu si nekupujete, len si ju prenajímate.

Vlastníkom domény budete len dovtedy, kým za ňu budete platiť. Môžete si ju prenajať na rok alebo rovno na 2, 3, 5 či 10 rokov. V takom prípade bude cena prenájmu výhodnejšia

Sledujte pravidelné akcie. Webglobe má nejakú každú chvíľu. Niekedy je to bezplatná registrácia domény s webhostingom, inokedy je to doména SK alebo EÚ za polovičnú cenu.

A čo ak zabudnem zaplatiť? Stratím svoju doménu?

Možno vás teraz zaujíma, čo sa stane, ak v nasledujúcom roku nezaplatíte. V prvom rade je dobré povedať, že každý registrátor poskytuje pre takéto prípady niekoľko rôznych poistiek:

  • Pri platbe kartou si zvyčajne môžete nastaviť automatické inkaso, takže sa nemusíte o nič starať.
  • Ak platíte bankovým prevodom, dostanete 30-dňové upozornenie a potom každých 10 dní upomienku.
  • V prípade Webglobe ocenia najmä väčší zákazníci možnosť dobíjania kreditu, z ktorého sa im odpočítava suma za prenájom domény.
  • Okrem toho je doména ešte 20 až 60 dní (v závislosti od jej koncovky) po expirácii v „ochrannej lehote“, čo znamená, že si ju nemôže zaregistrovať nikto iný. (Za predĺženie platnosti však môže byť účtovaný dodatočný poplatok.)

Platnosť svojej domény si môžete jednoducho predĺžiť v administrácii. Ak všetky poistky zlyhajú a vy nezaplatíte (napríklad preto, že vám chodia upomienky na e‑mail, ktorý už nepoužívate), doména zanikne.

Registrácia domény po vypršaní platnosti potom prebieha odznova.

Odkedy je vaša doména pripravená na používanie?

Vaša doména je registrovaná od okamihu, keď za ňu registrátor dostane zaplatené. Ak platíte kartou, platba je okamžitá, takže vám ju už nikto nevyfúkne.

Pri bankovom prevode je oneskorenie 1–2 pracovné dni. Nestáva sa to často, ale existujú prípady, keď sa niekomu inému podarilo zaregistrovať si doménu počas tohto obdobia. Ak teda môžete, plaťte kartou.

Ako kúpiť doménu? Domény SK spravuje centrálny register SK. NIC. Samotný predaj zabezpečujú registrátori, ako napríklad Webglobe, Doména.sk atď.

Další krok? Webhosting

Samotná doména je zbytočná, kým ju nenaplníte obsahom, t. j. svojou webovou stránkou. Na to však budete potrebovať ďalšiu službu, o ktorej ste doteraz možno ani netušili: webhosting.

Webhosting si môžete predstaviť ako pevný disk v cudzom počítači, na ktorom máte vyhradený vlastný priestor. Tu je „fyzicky“ uložená vaša web stránka (teda všetky vaše obrázky, texty atď., ktoré na nej máte).

Prečo ju nemôžete mať uloženú u seba? Jednoducho preto, že váš web by bol pre ostatných prístupný len vtedy, keď je váš počítač zapnutý.

Registrácia domény a webhosting k tomu

Väčšina registrátorov vám pri registrácii domény ponúkne aj webhosting. Zaobstaranie oboch sa oplatí z dvoch dôvodov:

  1. Výhodnejšia cena – niektorí registrátori dokonca ponúkajú k webhostingu bezplatnú doménu.
  2. Jednoduchšia správa – všetko máte pekne na jednom mieste a nemusíte si pamätať dva prihlasovacie údaje.

Neviete, ktorý webhosting si vybrať? Pozrite si balíčky Webglobe.

Jan Dvořák

Som hlavný copywriter a redaktor Webglobe blogu s viac ako 200 blogovými článkami, prípadovými štúdiami a e-bookmi na konte. Poradím vám predovšetkým s online marketingom, SEO a tvorbou webu na WordPresse.

Viac mojich článkov

Newsletter Prihlásili ste sa na odber noviniek

Novinky, akce, články a návody Váš e-mail bol úspešne pridaný.
Pole je povinné so správnym e-mail formátom