• Blog
  • Domény
  • Slovníček IT pojmov 4: Čo je IP adresa (a na čo ju vaša doména potrebuje)

Jan Dvořák

Publikované 1. septembra 2022

Slovníček IT pojmov 4: Čo je IP adresa (a na čo ju vaša doména potrebuje)

Domény

4 min

Jan Dvořák

Publikované 1. septembra 2022

Ostatné značkySlovníček IT pojmov
IP adresa

IP adresa vs. doména: prečo každý počítač potrebuje telefónne číslo?

Každý počítač radšej pracuje s číslami. Je to zrozumiteľnejšie ako mená a tituly. V prípade vášho webu ho teda nezaujíma doména a jej URL adresa. Dôležitá je preň IP adresa.

Je to niečo ako telefónne číslo vašej domény.

Vo všeobecnosti IP adresa (IP je skratka pre internetový protokol) predstavuje určité súradnice, pod ktorými možno na internete nájsť akúkoľvek elektroniku – nie len počítač. Svoju IP adresu má dnes každý smartfón, televízor alebo dokonca robotický vysávač či chladnička. Všetko, čo je nejakým spôsobom pripojené k internetu. Bez nej by ste v podstate nemohli byť online.

A svoju IP adresu má aj server, na ktorom sa nachádza vaša doména. To umožňuje ostatným zariadeniam nájsť ho. (A vďaka tomu sa ľudia dostanú na váš web).

4 miliardy IP adries začínajú byť málo

Bežná IP adresa je 4–12-miestny kód zapísaný v tvare x.x.x.x. Každé × môže byť číslo od 0 do 255. Napríklad server, ktorý je hostiteľom domény webglobe, nájdete na adrese 195.181.248.0.

Tento protokol sa nazýva IPv4 protokol. Pracuje s 32-bitovým modelom, ktorý umožňuje vytvoriť približne 4 miliardy IP adries.

Kedysi dávno, v roku 1984, keď začal celý systém IP adries vznikať, sa to zdalo až príliš. Nikto vtedy nemohol tušiť, ako veľmi sa celý internet o niekoľko desaťročí rozrastie.

Preto teraz pomaly prechádzame na 128-bitový IPv6 protokol. Okrem číslic 0–9 používa aj písmená a-f, čo znamená, že dokáže spracovať nepredstaviteľných 340 sextilliónov IP adries.

Dúfajme, že to chvíľu vydrží…

Typy IP adries

Existuje niekoľko typov IP adries. Tu si predstavíme len tie základné, s ktorými ako bežný používateľ a vlastník domény prídete do kontaktu.

Pre váš počítač je to interná a externá (miestna a verejná IP adresa):

  • Pod internou IP adresou je pripojený k vášmu WiFi routeru (proxy serveru).
  • Ten mu prideľuje externú verejnú IP adresu, prostredníctvom ktorej komunikuje so serverom, na ktorom čítate tento článok.

Pre vašu doménu je to IP adresa nameserveru (DNS) a servera:

  • Na adrese IP nameserveru môže ktorýkoľvek počítač požiadať o DNS záznam – na základe názvu vašej domény si tu vyhľadá IP adresu servera, na ktorom sídli váš webhosting.
  • Na IP adrese servera potom vyhľadá všetky potrebné súbory na zostavenie vášho webu a ten premietne na svoju obrazovku.

Váš počítač aj doména majú po 2 základné IP adresy. Informácie o vašej doméne sú uložené na nameserveri a informácie o webhostingu na serveri.

DNS (Domain Name System) servery a záznamy si bližšie popíšeme v nasledujúcom článku Čo je DNS.

Aká je moje IP adresa a kto ju vidí?

Lokálnu IP adresu svojho počítača nájdete v sieťových nastaveniach (pod ikonou WiFi na svojom zariadení).

Tú verejnú si môžete pozrieť napríklad na webe moja-ip.sk.

Možno budete prekvapení, koľko údajov sa z nej dá vyčítať:

  • Nájdete tu v prvom rade informácie o svojom počítači a operačnom systéme,
  • kto je váš poskytovateľ internetového pripojenia (ISP provider),
  • a ak nepoužívate špeciálny program na anonymizáciu pripojenia (napríklad VPN), dozviete sa aj to, kde sa váš počítač nachádza (poloha).

Vaša IP adresa je viditeľná pre všetky zariadenia, s ktorými váš počítač alebo telefón komunikuje. Pomocou nej sa môžete prihlásiť do ľubovoľnej siete Wi-Fi a zobraziť všetky stránky (vrátane tohto článku).

Prečo je dobré poznať svoju IP adresu? Napríklad, ak sa chcete pripojiť k počítaču na diaľku prostredníctvom FTP (tzv. vzdialená plocha) alebo ak chcete obmedziť prístup k svojmu webhostingu len na svoju IP adresu.

Váš počítač je viditeľný, vy zostávate v anonymite

Uvedené informácie môže ktokoľvek zistiť prostredníctvom vašej IP adresy. Ale nebojte sa, s vašou osobou si ich len tak nespoja. Váš poskytovateľ internetových služieb by to musel povoliť, čo sa deje len v extrémnych prípadoch (napríklad ak vás polícia podozrieva z teroristického útoku).

Ako zistiť IP adresu domény?

IP adresu akejkoľvek domény môžete vyhľadať napríklad na webe ethernetlord.eu. Tu je to ale už trošku zložitejšie.

Vo väčšine prípadov ide o zdieľanú IP adresu pre viacero webov na (zdieľanom) webhostingu alebo virtuálnom serveri. (Viac o typoch hostingu sa dočítate v článku Čo je webhosting?)

Je to, ako keby sa viacerí susedia v dome delili o jeden telefón – vlastný si môžu dovoliť len tí, ktorí majú pre 1 web vyhradený celý fyzický server.

Ako je teda možné, že váš počítač medzi nimi nájde presne tú stránku, ktorú hľadáte? Ako je možné, že sa táto stránka, uložená stovky kilometrov ďaleko na nejakom serveri, objaví na vašej obrazovke? Celej tejto ceste sa budeme venovať v našom ďalšom článku s názvom Čo je DNS?.

Jan Dvořák

Som hlavný copywriter a redaktor Webglobe blogu s viac ako 200 blogovými článkami, prípadovými štúdiami a e-bookmi na konte. Poradím vám predovšetkým s online marketingom, SEO a tvorbou webu na WordPresse.

Viac mojich článkov

Newsletter Prihlásili ste sa na odber noviniek

Novinky, akce, články a návody Váš e-mail bol úspešne pridaný.
Pole je povinné so správnym e-mail formátom