• Blog
  • WordPress
  • 10 overených krokov, ktoré vám okamžite pomôžu zrýchliť WordPress

Jan Dvořák

Publikované 20. septembra 2023

10 overených krokov, ktoré vám okamžite pomôžu zrýchliť WordPress

WordPress

Jan Dvořák

Publikované 20. septembra 2023

Muž, ktorý zrýchlil svoj WordPress

1. Pravidelne aktualizujte WordPress a pluginy

Sledujte dostupné aktualizácie WordPressu a pluginov, ktoré používate. Aktualizácie obsahujú opravy chýb, zlepšenia výkonu a zabezpečenie vášho webu.

Vo WordPresse si môžete zapnúť automatické aktualizácie nainštalovaných pluginov aj samotného WordPressu.

Ešte predtým, než aktualizácie uskutočníte, zálohujte si svoj web. Vďaka tomu si zabezpečíte, že si budete môcť obnoviť dáta, ak by v priebehu aktualizácie nastala nejaká chyba.

2. Optimalizujte obrázky

Použite vhodný formát obrázkov v závislosti od ich obsahu:

  • na fotografie je zvyčajne najlepšou voľbou formát JPEG
  • na obrázky sa hodí formát PNG
  • na vektorové obrázky môžete použiť formát SVG

Využite aj nástroje na kompresiu obrázkov, ktoré znížia ich veľkosť bez výrazného zhoršenia kvality. Menšia veľkosť obrázkov prispieva k zrýchleniu načítania stránok. 

Tu nájdete odporúčania na správnu optimalizáciu veľkosti obrázkov.

3. Využite WordPress caching

Caching umožňuje ukladanie statických verzií vašich stránok, čím znižuje záťaž na server a zrýchľuje načítavanie. 

Nainštalujte a správne si nastavte WordPress plugin na caching, ako je napríklad WP Super Cache alebo LiteSpeed Cache

Vďaka automatickej inštalácii pluginu LiteSpeed Cache v kombinácii s našimi OpenLiteSpeed servermi a novými NVMe SSD diskami je náš WordPress hosting až 12⨉ rýchlejší v porovnaní s konkurenciou.

Vytvorte si aj statickú kópiu najčastejšie navštevovaných stránok, ktoré si môžete uložiť na serveri.

4. Minimalizujte HTTP požiadavky

Veľký počet HTTP požiadaviek spomaľuje načítavanie stránok. Preto:

  1. sa zbavte nepoužívaných WordPress pluginov a šablón
  2. zlúčte a minimalizujte kód kaskádových štýlov (CSS) a JavaScriptu

5. Optimalizujte databázu

Pravidelne uskutočňujte údržbu databázy WordPressu, ktorá zahŕňa odstránenie nepotrebných záznamov a optimalizáciu tabuliek.

Vymažte nepotrebné príspevky, stránky a komentáre. Vyčistenie vášho webu od nepotrebného obsahu znižuje veľkosť databázy a zlepšuje jej výkon.

6. Používajte CDN (Content Delivery Network)

Content Delivery Network (CDN) sú siete serverov umiestnené po celom svete, ktoré umožňujú rýchlejšiu distribúciu obsahu. 

Vyberte si spoľahlivého poskytovateľa CDN, ako je napríklad Cloudflare alebo Akamai. Prepojte svoj WordPress s CDN a nakonfigurujte správne cachovanie obsahu a distribúciu statických súborov, aby sa zrýchlilo načítavanie vašich stránok.

7. Obmedzte záťaž serveru

Obmedzte počet zobrazovaných príspevkov na domovskej stránke. Tým znížite záťaž na server a zrýchlite načítavanie stránky.

Vypnite aj pingbacky a trackbacky. Pingbacky a trackbacky sú funkcie WordPressu, ktoré môžu spomaľovať načítavanie stránok. Vypnúť sa dajú v nastavení WordPressu.

8. Optimalizujte WordPress šablónu

Aby ste minimalizovali záťaž na server a zlepšili výkon webu, zvoľte si, ak je to možné, overenú a dobre optimalizovanú WordPress šablónu.

Používajte aj nevyhnutné widgety a pluginy.

9. Monitorujte výkon a testujte rychlost

Nástroje ako napríklad Google Analytics vám poskytnú cenné informácie o rýchlosti načítania a správania používateľov na vašom webu.

K nášmu WordPress hostingu získate aj plugin Monsterinsights, ktorý vám sprístupní tie najdôležitejšie analýzy z Google Analytics priamo vo WordPresse.

Pravidelne testujte rýchlosť načítavania stránok pomocou nástrojov ako je napríklad Google PageSpeed Insights alebo Gtmetrix

Vďaka tomu získate prehľad o výkone svojho webu a môžete uskutočňovať ďalšie optimalizácie.

10. Vsaďte na kvalitného hostingového poskytovateľa

Pri výbere hostingového poskytovateľa je dôležité zvážiť, či sa rozhodnete pre zdieľaný hosting, ktorý je cenovo dostupnejší, ale môže mať obmedzené prostriedky alebo špecializovaný hosting, ktorý je drahší, ale poskytuje lepší výkon a spoľahlivosť. 

Vo Webglobe nájdete oba varianty:

  • Aj náš zdieľaný webhosting je dostatočne optimalizovaný pre WordPress. Ten si naň navyše nainštalujete na 1 kliknutie.
  • Ak chcete maximálny výkon, zvoľte špecializovaný WordPress hosting. Postaráme sa o úvodnú inštaláciu a nastavenie, a ešte vám k tomu pridáme kľúčové pluginy a množstvo návodov a e‑bookov zadarmo.

Slovo na záver

Vďaka uvedeným praktickým tipom a postupom budete schopní zlepšiť výkon svojho WordPress webu a zaistiť svojim návštevníkom skvelú UX, teda používateľský zážitok. 

Optimalizácia výkonu je kontinuálny proces. Svoj web si preto pravidelne monitorujte, testujte a prispôsobujte svoje úsilie na základe výsledkov.

Jan Dvořák

Som hlavný copywriter a redaktor Webglobe blogu s viac ako 200 blogovými článkami, prípadovými štúdiami a e-bookmi na konte. Poradím vám predovšetkým s online marketingom, SEO a tvorbou webu na WordPresse.

Viac mojich článkov

Newsletter Prihlásili ste sa na odber noviniek

Novinky, akce, články a návody Váš e-mail bol úspešne pridaný.
Pole je povinné so správnym e-mail formátom