Jan Dvořák

Publikované 5. júla 2022

Slovníček IT pojmov 1: Čo je doména?

Slovníček IT pojmov

5 min

Jan Dvořák

Publikované 5. júla 2022

Virtuálny zabezpečený cloud

Čo je doména? Na tejto adrese sídlia vaše www stránky

Internet je ako veľké mesto, ktoré je prepojené sieťou ulíc a ciest. Každá web stránka v ňom predstavuje jeden dom. A každý dom musí mať, ako inak, svoju adresu. Inak by sa v meste stratil aj skúsený poštár. Touto adresou je práve internetová doména.

Internetová doména je jednoducho to, čo nasleduje za www. vašich web stránok. Napríklad naša doména je webglobe.sk.

V reči IT doména (alebo presnejšie doménové meno) zastupuje IP adresu. Ide o zložitý číselný kód, ktorý je priradený každému zariadeniu pripojenému k internetu. Pod ním nájdete aj server, na ktorom sídli váš web. Takéto číslo by však bolo ťažké na zapamätanie. Preto vznikli domény.

Je adresa URL to isté ako internetová doména?

Internetová doména, IP adresa, URL adresa… Všetko spolu nejako súvisí, ale pre nováčika to môže byť trochu mätúce. Webglobe.sk je doména, ale www.webglobe.sk je už URL. V čom je teda hlavný rozdiel?

URL adresa je úplný záznam www stránky, ktorý nájdete vo vyhľadávacom paneli. URL adresa obsahuje okrem počiatočného www aj názov domény a adresu konkrétnej podstránky, ktorá je uvedená za lomkou.

Tento článok má URL adresu: www.webglobe.sk/blog/co-je-domena. A ak si chcete u nás kúpiť doménu, stačí do vyhľadávača napísať www.webglobe.sk/domeny.

 

Čo je internetová doména a čo je URL? Doména je adresa vášho webu, ktorú zadávate do prehliadača pomocou URL.

Úrovne domény: Ako ovplyvňujú cenu a úspešnosť vášho webu?

Rovnako ako vaša domáca adresa pozostáva z ulice, súpisného čísla a PSČ, aj doména obsahuje rôzne stupne. V slovenčine sa im hovorí úrovne. Sú celkovo 3:

TLD alebo doména prvej úrovne

Najvšeobecnejšou časťou domény, ktorú váš web zdieľa s tisíckami ďalších, je TLD (Top Level Domain). Odborne sa nazýva doména prvej úrovne, ale skôr ju poznáte ako „koncovka“.

TLD je teda niečo ako poštové smerovacie číslo. Poštár vďaka nemu vie, ktorým smerom má ísť, aby našiel vašu doménu.

Národná doména je jednou z možností, máte však aj iné

Väčšina krajín má vlastnú doménovú koncovku. U nás je najrozšírenejšia národná doména .SK (kde sídli www.webglobe.sk), Česko má doménu .CZ (www.webglobe.cz), Nemecko .DE, Veľká Británia .UK atď.

Okrem národných domén existujú aj ďalšie geografické domény, napríklad .EU pre celú Európu alebo .WIEN len pre Viedeň.

Nechápte to však tak, že váš slovenský web musí mať nevyhnutne slovenskú doménu. Žiadny zákon vás k tomu nezaväzuje.

Pokojne môžete použiť všeobecnú TLD, napríklad:

  • .COM pre komerčné subjekty
  • .ORG pre inštitúcie
  • .NET pre IT

A ak sa chcete svojím doménovým menom naozaj odlíšiť, siahnite po niečom vtipnejšom, napríklad .BEER, .SPACE, .HOCKEY, .PIZZA. Tu môžete preskúmať všetky dalšie TLD domény.

TLD v podstate určuje, koľko vás bude stáť registrácia domény. Koncovky domén sa prenajímajú rovnako ako pozemky v meste. A rovnako ako mestá, aj domény prvej úrovne sa líšia svojou lukratívnosťou. Ak vás zaujíma, koľko stojí doména, o ktorú máte záujem, pozrite si zoznam koncoviek.

Neexistuje na to žiadny zákon, ale napriek tomu odporúčame: najlepšou doménou pre slovenský web je naša národná doména .SK. Návštevníci to .SK k stránkam často napíšu automaticky.

Čo je doména druhej úrovne, už možno tušíte

Doména druhej úrovne je samotný názov vášho webu. V našom prípade je to teda webglobe. Na výber tejto časti máte najväčší vplyv a do veľkej miery rozhoduje aj o úspechu vášho webu u zákazníkov.

Tu môžete popustiť uzdu svojej fantázii, a ak je vaša vysnívaná doména k dispozícii, neváhajte a zaregistrujte si ju.

Registrácia domény je jednoduchá ako nákup v supermarkete. Ak sa chcete o tejto téme dozvedieť viac, prečítajte si náš článok Ako si kúpiť doménu.

Ako má vyzerať vaša doména, aby ste boli na internete naozaj vidieť? Náš článok vám pomôže vybrať ten nejlepší názov.

Doména tretej úrovne

Váš dom môže mať viac ako jeden vchod. A váš web takisto. Najbežnejšou doménou tretej úrovne je známe www (World Wide Web), za ktorým sa zvyčajne skrýva hlavný web.

Doména tretej úrovne sa prakticky používa na rozšírenie vlastnej domény na subdomény. Pomôže vám urobiť si na webe väčší poriadok. Ak chcete, môžete ho použiť napríklad na to, ak by ste chceli:

  • mať na jednom webe viacero jazykových mutácií (cz.web.sk, eng.web.sk atď.)
  • rozdeliť vlastné stránky a e‑shop (eshop.web.sk)
  • oddeliť blog od zvyšku webu (blog.web.sk, magazin.web.sk)

Ako fungujú domény pri vyhľadávaní webu na internete?

Teraz, keď už máme základnú predstavu o tom, čo je doména, môžeme našu definíciu trochu spresniť.

Druhým najdôležitejším pojmom hneď po doméne je webhosting. Podrobne sa ním bude zaoberať ďalšia časť Slovníčka IT pojmov. Teraz si však uveďme aspoň základnú definíciu: webhosting je miesto, na ktorom je uložený váš web.

Doména je teda adresa, ktorá jasne identifikuje toto miesto v celej pavučine internetu.

Preto jedno bez druhého nič neznamená. Doména bez webhostingu je len prázdna adresa a webhosting bez domény je len nedostupný pevný disk.

Čo sa teda stane, keď niekto zadá URL adresu vašej domény do vyhľadávača? Ako sa web uložený na vašom webhostingu dostane na monitor počítača niekoho iného?

Doménu musí počítač najprv preložiť na IP adresu. Kľúč k IP adrese uchováva DNS server. Ten odošle požiadavku na server, na ktorom beží váš webhosting, a odtiaľ odošle späť do počítača dáta, ktoré spolu tvoria váš web.

Čo je to doména bez webhostingu? Len prázdna adresa. Preto ponúkame obidve služby na jednom mieste. Keď si u nás objednáte webhosting môžete si vybrať aj doménu.

V ďalšej kapitole Slovníčka IT pojmov si podrobne vysvetlíme, čo je webhosting.

Jan Dvořák

Som hlavný copywriter a redaktor Webglobe blogu s viac ako 200 blogovými článkami, prípadovými štúdiami a e-bookmi na konte. Poradím vám predovšetkým s online marketingom, SEO a tvorbou webu na WordPresse.

Viac mojich článkov

Newsletter Prihlásili ste sa na odber noviniek

Novinky, akce, články a návody Váš e-mail bol úspešne pridaný.
Pole je povinné so správnym e-mail formátom